Соларна система – инсталация с термопомпа

0
7447
Соларни системи с термопомпи

Соларна система работеща съвместно с термопомпа.

Една соларна система би могла да задоволи до голяма степен необходимостта от битово гореща вода за едно жилище. В зависимост от площта на монтираните слънчеви колектори или броя тръби (при вакуумно тръбен слънчев колектор), една такава инсталация би могла да доставя достатъчно топла вода за 3, 4, 5 или повече обитатели. Основен проблем при този тип системи са по-студените зимни или облачните дни, когато количеството слънчева енергия не е достатъчно за пълно загряване на водата в буферния съд. В тази ситуация се разчита на допълнителен електрически нагревател, който да достигне желаната температура.

С цел да избегнем използването на електрически нагреватели, а от там да намалим консумацията на електрическа енергия, ние от Атанасов Клима ЕООД изградихме соларна система работеща съвместно с термопомпен агрегат.

Системата беше проектирана да задоволява нуждите от топла вода на четири членно семейство, като работата на термопомпата е сведена до минимум. За изграждането на соларната система бяха използвани плоски селективни слънчеви колектори на Елдом Инвест, монтирани върху специално изработени за целта стойки, с ъгъл на наклон от 60°.

Соларна система с термопомпа

Нестандартния ъгъл на наклон, бе избран за разширяване на работния диапазон на системата. По този начин се губи максималната ефективност през летните дни, но доставя умерено количество топлина от средата на месец март, до средата на месец ноември. Въпреки слабото слънцегреене, през зимните месеци, соларната система без проблем достига температура във водосъдържателя от 45°С.

Монтирания буферен съд отново е с марка Елдом Инвест.

Буферен съд

Както се вижда от изображението, е избран хоризонтален буферен съд с една серпентина и обем от 200л. Буферът е с висококачествена изолация и емайлирано покритие на водосъдържателя.

За контрол и регулиране на системата са монтирани, високо качествена помпена група с марка OvenTrop, снабдена със соларна помпа Wilo, термометър, манометър, дебитомер, гравитачна спирачка, пълначка и др. За поемане на разширението на работния флуид е монтиран затворен разширителен съд с обем 15л.

За контрола на процесите в системата се грижи диференциален контролер за соларни системи INTIEL DT-3. Към него е монтирано резервно захранване (UPS).

Като допълнителен топлинен източник в системата се използва термопомпен бойлер с марка Елдом Инвест. Обема на термопомпената система е 120л, като по този начин общия обем на водогрейната инсталация става 320 литра. Термопомпения бойлер на Елдом Инвест е с изключително високи работни параметри и COP 3.4, което гарантира ниски експлоатационни разходи и кратък период на възвръщане на разходите.

След направените тестове на системата, екипа ни установи, че за достигане на оптималните 55°С, желани от клиента, са необходима 20 минути. Тестването на системата бе направено при външни температури от 2°С, и слабо слънцегреене.

Буферен съд за соларни системи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here