Радиатори

0
1714
Отоплителни тела - радиатори

Отоплителни тела – Радиатори

Радиаторите са тип конвективни отоплителни тела, които отдават топлина към въздуха, посредством естествена конвекция и излъчване. Много е важно от какъв материал са изработени, защото колкото по-добре отдават топлината, толкова се намалят размерите на топлообменника. Пример са алуминиевите и чугунените радиатори. Коефициентът на топлопроводност на алуминия е 230,W/(m*K), a на чугунът- 56,W/(m*K). Това значи , че за една и съща мощност ще ни трябва четири пъти по-голямо тяло от чугун, в сравнение с алуминиевия. При отоплителните инсталации масово се използват два типа: глидерни и панелни.

Радиатор от Атанасов климаГлидерните радиатори са съвкупност от съединени елементи (глидери) и в зависимост от броят им се определя и мощността на радиатора, респективно и размерите му. Имат изискан дизайн подходящ за различни видове интериори и по този начин са добро решение за монтаж на различни места. Алуминиевите, както стана ясно са доста ефективни в сравнение с другите видове (от гледна точка на материала). Хубавото при глидерните радиатори е, че може да нагласим размерите според мощността, която желаем и по този начин достигаме желаната мощност.

 

 

радиатори от Атанасов климаПанелните радиатори от своя страна са с проста конструкция. Имат  една, две или три разположени успоредни стени (панели), през които се движи водата. В зависимост от материала на изработка, масово са разпространени стоманени, алуминиеви и вече по-рядко чугунени. При стоманените панелни радиатори, като недостатък се приема, че в дългия експлоатационен  период на отоплителната инсталация и заради движението на водата  се получава корозия, изтъняване на дебелината на панелите, и възможност за пробиви на панела.

 

Основното предназначение на този тип отоплителни тела е за работа в отоплителни системи с котел, работещ на твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) или на газ. Създават комфортна среда за обитателите на помещението в което са монтирани, на достъпна цена. Голямото разнообразие от модели и цветове на българския пазар дават възможност за изпълнение и на най-претенциозните дизайнерски решения

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here