Как правилно да изберем климатик

0
2318
как да изберем климатик

За правилния избор на климатик има няколко водещи фактора.

В повечето случаи клиентите не са запознати с тях, и именно в това се състои работата на консултантите, които трябва да познават перфектно спецификите на всеки един продукт и да окажат качествено съдействие на своите клиенти.

В тази статия ние от Атанасов Клима ЕООД, имаме за цел да Ви запознаем с някои от основните стъпки при избора на климатик, които е препоръчително да спазите, за да останете доволни от вашата инвестиция.

На първо място трябва да отбележим характеристиките на помещението, в което ще се монтира климатика. Няма как всеки човек да е запознат с топлотехническите характеристики на своето жилище, но е от изключителна важност да предостави основна информация за помещението, в което ще се монтира климатика на техническото лице, което го консултира. По този начин ще може да се направи адекватна оценка и да се подбере най-добрия вариант на климатик.

На второ място е изборът на самия климатик. Критериите за подбор могат да се разделят на много различни групи, но ние ще ви предложим обобщен техен вариант.

Мощност на климатика. Мощностите при климатичната техника се посочват, чрез мерната единица BTU, тя има пропорционална стойност дадена в кВт, за която е задължително да се поинтересувате. Важно е да се обърне внимание и на разликата в отдаваната охладителна и отоплителна мощност. Има различни по тип и разположение помещения, с различно остъкляване, изложение, с или без външни стени това оказва голямо влияние при избора на климатик по охладителна или респективно отоплителна мощност.

Когато предприемете стъпката да закупите климатик, обърнете внимание на консултанта в магазина, каква ще е основната функция на машината – отопление или охлаждане. При режим на охлаждане температурната разлика, която ще трябва да компенсира вашия климатик е по-малка от колкото при отопление и не е необходимо да се избира прекалено мощен климатик.

Много често клиентите закупуват по-мощен климатик от колкото е необходим за тяхното помещение (да има запас). При правилния подбор на машина това е напълно излишно и реално натоварва цената при закупуване и в последствие сметката за ток. Поради тази причина ние съветваме, задължително да се извърши предварителен оглед, който да гарантира правилния избор на климатик.

Основен фактор са коефициентите COP и EER. Точното им описание можете да намерите в предходни наши статии, за това няма да навлизам в тяхното, а обобщено ще заявя „Колкото по-висока стойност имат, толкова по-ниска ще бъде сметката за ток в края на месеца.” Винаги съветвам клиентите да обърнат конкретно внимание на тези два коефициента, а не на техните аналози SCOP и SEER, или на онези зелени картинки А+; А++, тъй като вторите са сезонни коефициента, които се определят при прекалено обобщени услови и не дават реална престава.

Каква марка климатик да избера? На този въпрос е трудно да се отговори в кратък текст, тъй като всеки производител има своите предимства и недостатъци. Основен критерий при избора на марка се оказва, ценовият диапазон на клиента. Грешна е практиката да се инвестира в оборудване препоръчано от съседа, приятел или друг познат, който преди години бил закупил. Климатиците са бързо развиваща се индустрия, която се усъвършенства с всяка изминала година, като по-този начин грешки и недостатъци допуснати в предходни модели бързо се отстраняват.

При избора на климатик е важно да се отбележи с какво предназначение е помещението, в което ще се монтира. При спални и детски стаи, ние съветваме да се постави подов тип климатик, тъй като те създават по-комфортна обстановка и слабо движение на въздуха. При по-натоварени помещения като кухня, хол, дневен тракт препоръчваме да се монтира климати за високостенен монтаж, като по този начин не се заема излишно пространството в стаята.

При избора на климатик за кухня, съветваме климатика да бъде с малко по-висока мощност, тъй като в повечето случай, кухните са оборудвани с абсорбатори, които отнемат част от топлината в помещението и климатика от своя страна трябва да компенсира тези загуби.

Дизайна на климатика. На пазара има огромно разнообрази от цветове и форми на климатици. Поинтересувайте се за разцветка или дизайн, който най-точно би допълнил вашето помещение. Пишейки „би допълнил”, ние смятаме, че климатика трябва да бъде част от интериора, правилно пробран цветово с точното място за монтаж, като така той изпълнява максимално добре своята функция – създава комфортна обстановка на живущите.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here