Какво е BTU? Топлинната мощност климатик

0
2637
Какво е BTU
Какво знаем за BTU

Какво е BTU? Основен параметър при избора на климатична техника.

Какво е BTU? един от най-важните въпроси на който всеки клиент трябва да получи отговор преди да избере система за климатизиране на своя дом или офис.

Параметър определящ топлинната мощност климатик е правилния отговор на този въпрос.

BTU е един от най-използваните параметри при характеризирането или избора на една климатична система. Много често можете да чуете, че даден климатик е „9-ка” или „12-ка”.

Най-често срещаните типове климатици биват 9000, 12000, 18000, 21000, 24000 BTU.

В същност BTU е мерна единица. Съкращението (british thermal unit) идва от английски език и буквално преведено означава „Британска топлинна единица”.

Тази мерна единица топлинна енергия масово се използва в САЩ, Канада и Великобритания. В страните от Европа, където е приета метричната система SI, единицата BTU, е заменена с J (Джаул).

В действителност един BTU е количеството топлина, което е необходимо, за да се повиши с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий) температурата на един паунд (0.45 кг) вода.

Приравнени двете единици: 1BTU = 1.055 J (Джаула).

За да се получи груба представа за количеството топлинна енергия, една клечка кибрит отделя около 1BTU топлинна енергия.

Най-полезно би било приравняването към най-разпространената и позната ни мерна единица за мощност – Ват. 1000BTU са приблизително равни на 293 вата.

Друг интересен факт е че за определяне на кратностите при BTU се използва римската система за номерация, при която 1000BTU = 1MBTU където с „М“ се бележи 1000, а не стандартното при нашите мерни единици един милион (1000 000).

Освен най-честата употреба на мерната единица, а именно в характеристиките на стандартни климатици, тя си използва и при характеризирането на различно видове термопомпени системи от тип въздух-вода, вода-вода, различни системи за централна климатизация VRV, VRF, DVM и други.

Ние от Атанасов Клима ЕООД, съветваме своите клиенти при избора на система за климатизиране на техния дом, задължително да се консултират с продавач консултант. Той от своя страна ще им даде точна информация за различните параметри на избраната система (BTU, COP, EER, размери, монтаж и др.), като по този начин Вие – клиентите със сигурност ще се радвате на едно добре отопляване, през Зимата жилище или приятен и прохладен дом, през Лятото.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here