Защо е задължително да се прави профилактика на климатик?

0
3302
Профилактика на климатик
Задължителна профилактика на климатик

Профилактика на климатик! Важно условие вашия климатик да работи добре.

profilaktika-na-klimatik

За да работи нормално, който и да е уред той се нуждае от поддръжка, която удължава експлоатационният му живот. При климатиците е задължително всяка година да се извършва профилактика на климатик от специалисти, както и поне два пъти в месеца(зависи и от средата на експлоатация) да се почистват филтрите, за да може той да обработва необходимото количество въздух в помещението. Ако филтрите са запушени(замърсени) намаляват дебита на засмукан-обработен въздух и не се стига до желание ефект – тоест достигане до нужната температура. При пушачите отделянето на вредят дим ускорява замърсяването на филтрите и никотинът полепва по пластмасата, и по този начин влошава, и вида му. Преди всичко да не забравим за какво служат филтрите-  филтрират въздуха от прахови частици. Следователно, колкото по-добре се грижим за чистотата на климатика, толкова рискът от респираторни заболявания намалява.

 

profilaktika-klimatik-233x155Друга част от профилактиката това е почистването на вътрешния топлообменник и тангенциалния вентилатор на вътрешното тяло. При наличие на прах и прахови частици, животински косми (които са преминали през филтрите), и други вредности, се влошава топлообменът на въздуха, контактуващ с топлообменника и намалява прозиводителността на машината. След оттичане на конденза в кондензната ваничка,  ваничката се запушва от образувалите се замърсявания между ламелите  и ефектът е – препълване. Водата започва да тече зад вътрешното тяло(тоест по стените, ако е стенен монтаж) и води до редица проблеми за потребителите.
turbina-na-klimatikАко вентилаторът е замърсен , и по него се е наслоил прах , той започва да се върти по-трудно.Възможно да се появи несвойствен шум в резултат неравномерното замърсяване. Предимно тези последици са след работа в летен режим (на охлаждане), защото температурата на топлообменника е ниска и водната пара от въздуха кондензира- така полепват прашинките и в последствие се наслояват.

За това е добре при смяна на режима на работа да се извършва такъв тип профилактика – от специалист! И поне два пъти седмично почистване на филтрите за по-добра и здравословна работа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here