Въздушни завеси

0
2908
Въздушни завеси - интересно от Атанасов Клима ЕООД

Въздушните завеси са идеално решение за предпазване на помещението от нахлуване на замърсен външен въздух, насекоми, прах и други вредни частици. На пазара има огромно разнообразие от въздушни завеси, които могат да бъдат с различна форма, конструкция, материал на изработка, цвят или основна функция.

Въздушна завеса

Основен критерий при избора на въздушна завеса е ширината на вратата. Можете да откриете въздушни завеси с размери от 0.7м (мини въздушни завеси) до размер 2.0м или по-големи. Освен ширината на самата завеса, от голяма важност е да се отчете и височината на вратата, над която ще се монтира изделието. Атанасов Клима ЕООД предлага голямо разнообразие от типоразмери въздушни завеси за врати с височина от 2.0м до 3.6м или по-високи.

Въздушни завеси с функции за отопление

При помещения, в които е необходимо поддържането на постоянна температура, можете да откриете въздушни завеси с функция отопление. Този ефект се постига благодарение на нагревателен елемент монтиран в корпуса на въздушните завеси. Загряване на въздуха може да се постигне, чрез стандартен тип електрически нагревател (с мощност от 2 кВт до 9 кВт) или топлообменен апарат. Вариантите на въздушни завеси използващи топлообменник се делят основно на два типа – работещи на директно изпарение (фреонов топлообменник) или работещи с гореща вода (топлообменник тип вода – въздух). При системите работещи с фреонов топлообменник освен вътрешното тяло се монтира и външен агрегат, аналогичен с този при сплит климатични системи. При системи работещи на вода е необходим топлинен източник, който може да бъде котел, термопомпа или друг тип. Тези видове въздушни завеси са с по-висока цена в сравнение със стандартния електрически нагревател и изискват периодична профилактика от специализиран екип.

Въздушни завеси - начин на работа

Всички видове въздушни завеси са снабдени с големи и мощни вентилатори, които да подават въздушна струя с висока скорост, като по този начин образуват въздушна преграда между външния въздух и помещението, в което е монтирана. Стандартно тези вентилатори са с диаметър от 90мм (при мини въздушни завеси) до 120мм или по-големи. Причина за този вид големи и мощни вентилатори при въздушните завеси е необходимостта от голямото количество въздух – голям дебит необходимо за създаване на въздушната преграда.

Въздушни завеси

Широкия диапазон на приложение на въздушни завеси, изисква и голямо разнообразие от материали на изработка. Най-масови на пазара са моделите с пластмасов корпус, които са подходящи за различни складове, малки офиси, административни сгради и други. Недостатък на този тип завеси е трудното почистване на корпуса и по-бързото потъмняване на материала. За помещения с висока интензивност се препоръчват въздушни завеси с метален корпус. Като технически характеристики не са аналогични с пластмасовите модели, но са по издръжливи на климатични влияния, слънчеви лъчи и силно замърсяване. Повърхностите на този тип въздушни завеси не задържат отлагания от мръсотия, мазнини и прах, както в същото време са устойчиви и на почистване с различни видове препарати.

Въздушни завеси с интересен дизайн

Въздушните завеси лесно се вписват в интериора на помещението, благодарение на огромното разнообразие на цветови гами и дизайни, в които се изработват. На пазара могат да се открият модели с различни разцветки, със стъклени панели и различни форми.

При монтаж на въздушни завеси в помещения на начално ниво на строителство, където не е изграден таван е възможно поставяне на модели за скрит монтаж. Тези модели подобно на тези за открит монтаж трябва да бъдат подбрани правилно (оразмерени по дебит, височина на монтаж, ширина на вратата, топлинна мощност – при моделите с опция отопление). След правилния избора на въздушна завеса и нейния монтаж е необходимо да се монтират таванни вентилационни решетки, през който въздушната завеса да подава въздушната струя. Монтажа на подобен тип въздушни завеси се извършва по етапно съобразено с дейността и на останалите монтажни групи. При избора на подобен тип въздушни завеси, клиента получава едно естетически завършено помещение, защитено от нахлуване на миризми, вредни газове, ниски или високи температури, както и на прах, мръсотия и насекоми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here