Водни вентилаторни конвектори

0
4593
Воден конвектор - Варна

Водни вентилаторни конвектори

Отоплителните инсталации са съвкупност от компоненти, които поддържат температурата на мироклимата и осигуряват желания комфорт за потребителите. Чрез отоплителните тела, топлината от топлоизточника се отдава на въздуха в помещенията. Има най- различни решения при избор на отоплителни тела: в зависимост от дизайна, мощността, според вида на помещението(баня), формата, материала на изработка и др.. Важно е да се знае, че колкото по- добре се отдава топлината от топлоносителя, толкова ефективността на инсталацията се повишава.

 


Такъв пример за оптимизиране на отоплителните тела са водните вентилаторни конвектори. При монтиране на принудителна циркулация на въздуха(вентилатор) се ускорява процесът на отделянето на топлина, и по този начин по-бързо се повишава температурата в помещението. Основните части на водните вентилаторни конвектори са:
– Топлообменник – алуминиеви ламели , в които са щанцовани медни тръби. Ламелите са за увеличаване на топлоразменната площ.
– Турбинен вентилатор – за ускоряване на топлообмена
– Корпус с изискан дизайн
– Управляващ блок с термостат и датчик за входящата температура

Принципът на работа е , когато водата постъпи в конвектора, преминава през топлообменника(от медни тръби). Горещата вода отдава топлината си и с пускане на принудителната циркулация на въздуха(вентилатора), на изхода от конвектора, водата е със значително по-ниска температура. За разлика от традиционните отоплителни тела (радиатори), този вид отоплителни тела имат по-малка монтажна площ.
Водните вентилаторни конвектори са изискано решение за отоплението на офиси, болници, жилишни сгради, училищни столове и др.Заради високата си ефективност и надеждност са предпочитано решение за монтаж в отоплителни системи и инсталации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here